

• Your Answer :

Correct Answer : D

## • Answer Justification :

The passage talks about the current crisis of ideology which represents the failure of the dominant paradigm of modern polity emanating from the West. Whereas, ancient Indian political systems have a lot to offer in terms of what system would suit a just and fair world. D comes the closest. Hence D

## 12 Passage 4

Some years from now, an aspiring Kafka trying to write the destiny of a Gregor Samsa, may struggle to come up with the "giant insect" Samsa could metamorphose into. As a recent global scientific study has revealed, all of the planet's insects could go extinct within a century.

- **Q.** Based on your understanding of the passage, what does the reference to "giant insect" mean?
  - A. There would literally be no immediate frame of reference for insects in the human mind.



- B. The lack of nature will stifle creativity
- C. We might not have authors like Kafka
- D. None of the above
- Your Answer :
- Correct Answer : A

## • Answer Justification :

The passage is using the reference to explain that due to possible extinction of insects, there might not be frames of reference with which to compare insects to. Hence A.

## 13 Passage 5

If 'right to life' is accepted to be a concrete doctrine, then providing adequate social security -defined as supporting the people against the risks and costs of sickness, unemployment, old age, accident, maternity and disability - cannot be outside the government's top priorities. Without that help, human life turns miserable, and the right to life - guaranteed by Article 21 of our Constitution, by the directive principles of state policy enshrined in it, and by international mandates like the Universal Declaration of Human Rights and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights becomes an empty slogan; ornamental in nature, useful only for nations to brag about their magnanimity.

- **Q.** Which of the following is the most logical and essential message conveyed by the above passage?
  - A. Constitutional safeguard to right to life is a necessary and sufficient condition to ensure social
  - B. Without direct government support, rights lose their meaning
  - C. International covenants do not hold much value in domestic policy making

www.insightsactivelearn.com © Insights Active Learning | All rights reserved - 59320. You may not reproduce, distribute or exploit the contents in any form without